Over puppy’s Puppycursus en Hondenschool Hondentraining Doortje bij jou in de buurt voor Valkenburg, Katwijk, Noordwijk, Rijnsburg en de HELE Duin-en Bollenstreek tel: 0641681877

Locatie hondencreche Kwispel Zorgpark willem van den Bergh zwarteweg 20 Noordwijk

Voor alle soorten, maten en leeftijden een feest! Trainingsplezier bij pup, puberslungel, jonge- en de oudere hond. Doortje Hoogsteen geeft cursussen van 8 praktijklessen en 1 theorieles. Eén keer per week is er een les. De training is gebaseerd op hele eenvoudige
maar zeker zéér belangrijke oefeningen die in de dagelijkse praktijk broodnodig zijn.

Centraal staat de omgang met de eigen hond, de omgang met eigen hond en vreemde honden, vreemde mensen, en hoe je als baas in de dagelijkse omstandigheden in situaties (park, strand) die men tegenkom kunt handelen. Onderdeel van de lessen is het onder begeleiding spelen met de andere honden, waarbij lichaamstaal goed te zien is doordat de hond (vrij van de riem) zich kan uiten. De locatie is omheind!

De baas/bazin krijgt handvatten aangereikt om:

 • de hond basis-oefeningen aan te leren
 • de hond dit in de praktijk uit te laten voeren en
 • de oefeningen te onderhouden.
 1. Aanleren gebeurt op de training waarbij de baas/bazin handvatten toegereikt krijgt.
 2. Praktijk vindt plaats in de thuissituatie tijdens de wandelingen,artsen bezoeken,trimsalon,tentoonstelling etc.
 3. Onderhouden vindt plaats zolang de hond leeft.

Een greep uit de basis-oefeningen

 • Aandachtsoefeningen (contact bevordering baas/hond)
 • Het hierkomen (direkt in het 1e lesje een must!).
 • Het leren zitten, eerst het zitten op zich, daarna de aangewezen plek wààr hij moet zitten en blijft zitten, uitgebouwd in tijd en afstand.
 • Het leren meekomen met de baas/bazin met een ontspannen lijn, waarmee de brug wordt geslagen naar het ècht naast U meelopen, óók zonder lijn. Met deze bezigheid staat óók weer de aandacht voor de baas centraal: de hond leert aangelijnd zich sowieso te richten op de baas/bazin.
 • Het breed aanleren “plaats blijven” op de plek waar de baas/bazin de hond “achterlaat” waarbij opbouwend afstand steeds groter tussen hond en baas wordt, werkend naar blijven- met -de -baas -uit –het- zicht ( in het dagelijks leven bruikbaar oefening voor mand, achterbank auto, onder de tafel in een restaurant)
 • Het leren ‘af’ gaan liggen en leren in deze houding te blijven liggen, waarbij –opbouwend- de afstand steeds groter tussen hond en baas wordt.
 • Het leren van “los” met als doel: Het voorkomen van oppakken van o.a. dode (rottende) dieren, paardenpoep
  kattenpoep, of (andere lekkere) etenswaren, maar óók het voorkomen van najagen van katten, joggers, paarden, herfstblaadjes, plasticzakjes ……
 • Het leren staan (voor het afdrogen van poten, betasten, borstelen, naast de fiets wachten bij stoplicht).

Dit zijn o.a oefeningen die bij ieder pup/jonge -en volwassen hond aangeleerd wordt die voor het eerst komt. Alle oefeningen hebben, hoe langer de hond traint, een uitdieping naar hoger niveau, dwz: Eisen naar de hond worden opgeschroefd; de hond zal de aangeleerde commando’s nòg preciezer moeten uitvoeren.

In de vervolgcursus(sen) worden bij de aangeleerde oefeningen de lat hoger gelegd en komt ook uitgebreid het naast je been volgen en het hierkomen vanuit spel aan de orde.

Lichaamstaal

De lichaamstaal van de hond komt zéér veel ter sprake. Uw hond en de honden die U in het park of op de training tegen komt, hebben elkaar àltijd wel wat te ‘vertellen’. Dit merken wij niet altijd op, maar er wordt bij honden onderling tijdens de wandeling op straat, in het park, strand, of wáár dan ook wel degelijk heftig ‘gediscussiëerd’. Als baas/bazin hebben wij dat niet altijd in de gaten. Het is ook een volstrekt andere taal/communicatie. Tijdens de training zal daar ook steeds aandacht aan besteed worden. De lichaamstaal van de hond staat hierdoor àltijd centraal.

Clickermethode

De clickermethode wordt in de cursus behandeld. De cursist neemt er kennis van , probeert het uit en bepaalt zelf om er mee door te gaan. Het is absoluut niet verplicht, maar de methode biedt de baas en hond ontzèttend veel mogelijkheden!

Er wordt ook behendigheid gegeven voor de wat oudere hond (kleine honden vanaf 1 jaar en grote honden vanaf 1,5 jaar),maar voor puppy’s en jonge honden zijn er ook behendigheidsspelletjes zonder dat de pup/jonge hond lichamelijk overbelast wordt.

Ook is er Flyball voor ballige honden: Klein gebouwde honden vanaf 1 jaar, groot gebouwde lobbussen vanaf 1,5 jaar !

Er worden géén examens afgenomen.

Er worden wèl veel spelletjes gedaan wat een ‘licht competitie’ gevoel opwekt, vooral bij de bazen/bazinnen, maar er is nooit een winnaar en nooit een verliezer.

Als u meer informatie wilt kunt u gerust contact met mij opnemen :

U kunt zich telefonisch of via het contactformulier aanmelden voor een cursus.

20140601-135754.jpg